Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

ΣΚΕΨΕΙΣ


I

Η έκφραση συνειδητοποιημένου πολιτικού λόγου είναι δημοκρατικό δικαίωμα. Για να φτάσουμε στην κατάκτηση του, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ως μέσο την παιδεία. Αλλά τι είναι πραγματική παιδεία; Παιδεία είναι ένα πλέγμα γνώσεων. Ένα πλέγμα ατέρμονο που ξεφεύγει από τα όρια της στείρας αποστήθισης. Μία κατάσταση που μας οδηγεί στον πραγματικό εξανθρωπισμό μας, που μας απομακρύνει από τη γη και μας φέρνει πιο κοντά στον ουρανό. Τόσο σημαντική είναι η παιδεία, γιατί μέσα της ζουν όλα τα υπαρκτά και όλα τα ανύπαρκτα. Όλα τα ειπωμένα και όλα τα ανείπωτα.

II

Τελικά πρέπει να ξεχνάμε ή να συγχωρούμε; Τα λάθη είναι ανθρώπινα αλλά η συγχώρεση είναι θεϊκή. Η δικιά μας επιλογή είναι αυτή που θα μας κάνει λιγότερο ή περισσότερο θνητούς.

III

Ο Θεός δεν υπάρχει. Ο Θεός είναι. Ο Θεός δεν είναι κάτω από κάποια αρχή, για να υπάρχει. Ο Θεός είναι η αρχή της αρμονικής λειτουργίας του σύμπαντος.

Είναι το αόρατο νήμα που συνδέει τους φυσικούς νόμους.

IV

Αν κάποτε φύγεις μακριά. Και ύστερα από πολλά χρόνια γυρίσεις στη πατρίδα σου, μην της πεις πόσο σου έλειψε. Να της πεις πόσο μεγάλωσε η αγάπη σου για κείνη, μέσα από κάθε δυσκολία που συνάντησες. Γιατί αυτές οι δυσκολίες σε έμαθαν να αγαπάς πραγματικά.

V

Η γέννηση μιας γλώσσας αποτελεί τη γέννηση μιας νέας κοσμοαντίληψης. Πλέον, νέες γλώσσες δεν γεννιούνται. Τώρα πια οι γλώσσες αλλάζουν και πεθαίνουν. Αποτελούν τον καθρέπτη της εξέλιξης των σύγχρονων κοινωνιών.

VI

Πάντα έψαχνα τρόπο να βρω το δρόμο προς την αληθινή γνώση. Η κοσμολογική μου θεώρηση είχε ως κύρια αρχή ότι κάποια απλά πράγματα, που συναντάμε συνέχεια στην καθημερινή μας ζωή είναι ικανά να μας οδηγήσουν στην αληθινή γνώση, στην αληθινή πραγματικότητα. Να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη λειτουργία του σύμπαντος και το δικό μας ρόλο μέσα σε αυτό, ώστε τελικά να καταφέρουμε να κατακτήσουμε αυτό που στον χριστιανισμό λέγεται «θέωση».

VII

Το βρεγμένο χώμα

Η θαλασσινή αύρα

Αντίθετες έλξεις ίδιας έκφρασης

Α.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: